Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă ca frecvență, care se estimează că apare la aproximativ 1% dintre persoanele cu vârsta > 60 de ani. Se așteaptă ca aceasta să se dubleze până în 2030 din cauza îmbătrânirii populației globale. Tratamentele convenționale pentru boala Parkinson, cum ar fi levodopa (L-dopa) și agoniştii dopaminergici, nu sunt complet eficiente din cauza efectelor secundare pe termen lung și a lipsei lor de efect asupra progresiei bolii. O problemă critică în testarea terapiilor de influențare a evoluției bolii este lipsa biomarkerilor disponibili care ar putea permite studii clinice, asistate de acești biomarkeri, ale unor noi terapii. Biopsiile cutanate pot dezvălui depunerea patologică (adică fosforilată) de α-sinucleină (p-syn) în nervii pielii in vivo.

Abordările de tratament alternative în boala Parkinson includ substanțe naturale precum curcumina, componenta principală a condimentului turmeric (Curcuma longa). Aceasta prezintă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anti-amiloidogene, demonstrate în studii anterioare (1-4). Aceste proprietăți sunt deosebit de relevante pentru tratamentul bolilor neurodegenerative.

În acest studiu, cercetătorii au evaluat efectele administrării de curcumină la scară clinică și acumularea de α-sinucleină fosforilată (p-syn) în biopsii de piele la 19 pacienți cu boala Parkinson care au primit suplimente conținând curcumină timp de 12 luni și 14 pacienți cu boala Parkinson tratați cu curcumină.

Pacienților li s-au distribuit chestionare autonome (COMPASS-31), motorii (MDS-UPDRS și H&Y) și nonmotorii (NMSS) și li s-au prelevat biopsii cutanate pentru a evalua implicarea clinică și încărcarea p-syn în nervii pielii la începutul și la sfârșitul studiului. Nivelurile de curcumină și curcuminoide au fost testate în plasmă și LCR.

Rezultatele obținute indică un efect benefic al curcuminei asupra simptomelor bolii  Parkinson. De fapt, pacienții cu PD suplimentați cu curcumină, în ciuda unei doze stabile de L-dopa, au arătat o îmbunătățire a scalelor nonmotorii, în timp ce înrăutățirea scalei motorii a fost mai puțin decât se aștepta la pacienții de control care, prin contrast, și-au crescut doza de L-dopa. Efectul semnificativ al suplimentării cu curcumină a fost corelat cu vârsta, sexul și durata bolii. În special, durata bolii pare importantă pentru suplimentarea cu curcumină, deoarece pacienții cu durată mai scurtă a bolii au prezentat un rezultat clinic mai bun, probabil din cauza unei leziuni neuronale limitate în cursul timpuriu al bolii  Parkinson. În consecință, un compus cu un potențial efect neuroprotector poate induce un rezultat mai bun dacă este administrat în această fază a bolii.

Datele obținute indică un efect mai mare al dozei utilizate de curcumină asupra simptomelor autonome (Tabelul 1), care decurg în principal din nervii periferici și un impact mai puțin eficient asupra disfuncțiilor motorii, care decurg din deteriorarea sistemului nervos central. Acest lucru este în concordanță cu nivelul mai mare de curcumină din plasmă față de LCR.

În acord cu efectul principal al curcuminei asupra simptomelor bolii, s-a  constatat că pacienții tratați cu curcumină tind să aibă o reducere a încărcăturii p-syn în nervii pielii în momentul urmăririi, în comparație cu pacienții netratați care prezintă agregate cutanate crescute.

În ceea ce privește tolerabilitatea, nu au fost observate evenimente adverse la grupul tratat în timpul administrării pe termen lung (12 luni) a curcuminei, confirmând că extractul și dozajul utilizat în studiu sunt într-adevăr sigure.

 

                                                                                                                                      Tabel 1   *Asterisk indicates significant changes from baseline

 

Concluzie

Pacienții care au primit curcumină au prezentat niveluri detectabile de curcuminoizi în LCR, care au fost mai mici decât cele din plasmă. Ei au arătat o scădere a scorurilor COMPASS-31 și NMSS și o scădere ușoară a încărcăturii p-syn față de pacienții netratați, care au prezentat o înrăutățire a acestor parametri în ciuda dozelor crescute de levodopa. Modelele de regresie multiplă au arătat un efect semnificativ al suplimentării cu curcumină în reducerea înrăutățirii parametrilor clinici și a încărcăturii p-syn după tratamentul cu curcumină.

Aceste date sugerează că curcumina poate traversa bariera hemato-encefalică, că este eficientă în ameliorarea parametrilor clinici și că prezintă o tendință de scădere a acumulării de p-syn în piele la pacienții cu boala Parkinson (5).

 

Referințe bibligrafice 

1.Cole GM, Teter B, Frautschy SA. Neuroprotective effects of curcumin. Adv Exp Med Biol  2007;595:197–212

2.Pan J, Li H, Ma J-F, et al. Curcumin inhibition of JNKs prevents dopaminergic neuronal loss in a mouse model of Parkinson’s disease through suppressing mitochondria dysfunction. Transl Neurodegener  2012;1:16.

3.Pandey N, Strider J, Nolan WC, et al. Curcumin inhibits aggregation of α-synuclein. Acta Neuropathol  2008;115:479–89

4.Spinelli KJ, Osterberg VR, Meshul CK, et al.Curcumin treatment improves motor behavior in α-synuclein transgenic mice. PLoS One  2015;10:e0128510

5.Vincenzo Donadio, MD, PhD, Alex Incensi, MSc, Giovanni Rizzo, MD, Enrico Fileccia, MD, Francesco Ventruto, MD, Antonella Riva, MBSc, Domenico Tiso, MD, Martino Recchia, BSc, Veria Vacchiano, MD, Rossella Infante, MD, Giovanna Petrangolini, MBSc, Pietro Allegrini, BS, Silvia Avino, MBSc, Roberta Pantieri, MD, Barbara Mostacci, MD, Patrizia Avoni, MD, Rocco Liguori, MD, The Effect of Curcumin on Idiopathic Parkinson Disease: A Clinical and Skin Biopsy Study, Journal of Neuropathology & Experimental Neurology, Volume 81, Issue 7, July 2022, Pages 545–552.