A treilea Congres al Medicilor Fitoterapeuți din România, a avut loc în perioada 1-3 iunie 2012, în stațiunea balneo-climaterică Geoagiu-Băi, din județul Hunedoara în cadrul Complexului Hotelier Germisara.

ema congresului a fost ”Confirmări terapeutice în fitoterapie ” . Dintre invitații de onoare menționăm câteva nume reprezentative ale lumii academice medicale și cadre universitare din domeniul farmacognoziei:

Prof. univ. dr. farm. Viorica Istudor, UMF „Carol Davila” București
Prof. univ. dr. farm. Ilioara Oniga, UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
Prof. univ. dr. Simona Drăgan, UMF „V. Babeș” Timișoara
Conf. univ. dr. farm.Cerasela Gird, UMF „Carol Davila” București
Prof. univ. dr. Constantin Drăgulescu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
Prof. univ. dr. Angela Mărculescu, Societatea Română de Etnofarmacologie, Universitatea „Transilvania” Braşov

Lucrările științifice prezentate au abordat diferite domenii de la date etnoiatrice – „Fitoterapie populară din zona Geoagiu”, la cercetarea academică a unor specii de plante medicinale, de exemplu „Efectele extractelor de păducel (Crataegus monogyna) şi afine (Vaccinium myrtillus) asupra ischemiei şi reperfuziei miocardice pe inima izolată de şobolan” , la studii și evaluări ale eficienței clinice ale unor fitopreparate, cum a fost lucrarea „Acţiunea antibacteriană şi antiinflamatorie a propolisului şi a unor uleiuri esenţiale – evaluare clinică în afecţiuni ORL”, la elemente de nutriție – „Alimentaţia sanogenă. Alimentaţia mileniului III”, dar și prezentări de cazuri clinice – bronhopneumopatie cronică, hepatită cronică virală C, diabet zaharat, hipotiroidism, chist ovarian, metroragie şi fibromatoză uterină – rezolvate cu ajutorul unor scheme fitoterapeutice personalizate.

Au participat și reprezentanți din partea SSMB (Societatea Studenţilor în Medicină Bucureşti) care au prezentat ” Impactul fitoterapiei asupra studenţilor medicinişti” .

Congresul s-au incheiat cu o masă rotundă cu tema „Tendinţe actuale în fitoterapie”.